Ny plate på SkiPop Records – intervju med Rune Berg!


Rune Berg i studio. (Foto: Robert Post)

Rune Berg, låtskriveren bak The Margarets og Number Seven Deli, er endelig ute med singelen «Diana!». Og her står han alene, for aller første gang.

Berg har blitt nominert til Spellemannprisen fire ganger, Alarmprisen og Natt&Dag-prisen én gang, vunnet NRK Petres Urørt-pris, mottatt gullplate for over 25.000,- solgte album, vunnet Dagsavisens leseravstemning over årets beste album, vunnet kåringer i både Aftenposten og Avis1 for årets beste singel og vært nummer én på Norsktoppen. For å nevne noe.

Dette er SkiPop Records‘ andre utgivelse, etter at Number Seven Delis fjerde album ble sluppet tidligere i år. Vi tar en prat med Berg:

Gratulerer med debuten! 20 år i band – i bakgrunnen – låtskriver. Har du alltid egentlig sikla på «centre stage»?

– Hehe. Nei, det kan man ikke si. Jeg har sant å si vært sjeleglad for å ha noen å stå bak, eller ved siden av. Jeg har alltid tenkt påmeg sjøl som en bandmusiker. Det at jeg nå står alene er mer en dyd av nødvendighet.

Fordi?

– Alle folka mine har sakte men sikkert, og umerkelig om man ikke ser veldig nøye etter, stablet et alternativt liv på beina, som ikke involverer musikalsk verdensherredømme og slikt. Men mer ting som ærlig arbeid, barn, hus, smør i grauten. Og da måtte jeg jo fylle all fritiden som etterhvert utviklet seg med NOE. Og det ble en solokarriere.

Nettopp. Lever verdensherredømme-planen fortsatt i Rune Bergs mage?

– Nja, når jeg kjenner etter så har jeg nok nedskalert litt jeg òg. Uten at jeg merket det sjøl, før du spurte nå. Men drømmen om å bruke mesteparten av tiden og energien min på å lage musikk som jeg reiser rundt og spiller for folk har ikke dødd.

Den drømmen har vel alt gått i oppfyllelse, har den ikke? Har du tall på hvor mange plateutgivelser du har medvirket i? På, heter det vel. Beklager.

– På, ja. Jo, hittil har det gått bra. Og jeg har tenkt å jobbe på som et vilt dyr for å få denne tilstanden til å vare livet ut. Har ikke kvalitetssikret oversikt sånn i farten, men la meg regne litt: The Margarets og N7D (Number Seven Deli) har til sammen 12 utgivelser, tror jeg. Og da er ikke radiosingler og slikt medregnet. Og så har jeg produsert og/eller mikset plater for Bedroom Eyes, Robert Post, Dylan Mondegreen, Kosmoratik, Asbjørn Ribe. Og sikkert noe jeg har glemt. Ca 20?.. Eller 25.

– Fanken. Det er jo mange flere. Jeg er jo gitarist på mange plater òg. Frank Hammersland, Kristian Park, Tore Hansen og mange flere. Tenker vi sier 35-40.

OIOI! Det er pent! Finnes det et klart høydepunkt her? Det finnes vel flere, kanskje…

– Enig. Det var kult å regne litt på det. Høydepunkter? Jo, jeg er spesielt svak for for eksempel «Twenty Years Erased» av The Margarets. Den og «Disarm And Let Go» av Robert Post synes jeg er noe av det beste jeg har produsert, ut fra et produsentperspektiv altså. Og den ennå ikke utgitte Asbjørn Ribe-plata. Den er jeg superfornøyd med. Ellers er det storveis å få spille med store musikalske helter som Frank Hammersland. Den siste Dylan Mondegreen-plata er enorm. Ja, jeg er egentlig fryktelig glad i alle sammen.

Gullplata med Margarets må ha smakt den og?

– Åja! Den henger i studioet her. Det rare er at den smaker bedre nå enn den gjorde da. Det var første ordentlige utgivelsen min, og jeg tok det for gitt at det alltid kom til å være slik. Og at jeg ved å lage enda bedre plater kom til å få enda flere gullplater. Slik ble det jo ikke. Ooops, en journalist ringer!

Ta fem! (Her går det nærmere ti enn fem minutter)

– Dybdeintervju, ja. Tilbake nå!

Hvem ringte – spurte de om noe jeg komlett driter meg ut ved å ikke spørre om her?

– Playboy. De var mest interessert i bilder.

Haha!

– Nei, det var «Nytt i Uka», regionalavis for Sunnmøre. Spurte bare om det vanlige.

Hva er det for noe egentlig? «Det vanlige». Hva føler du nå, og sånn?

– Alt som står i presseskrivet. Datoer og slikt.

«Nå føler jeg meg lettet. Over at jeg har debutert. Og glad, siden det gikk bra. At jeg har en singel jeg liker godt sjøl, og som jeg er stolt av. Forvirret, for det er egentlig ganske uvirkelig. Forventningsfull, for jeg har bestemt meg for å ha skyhøye forventniger til hvordan dette skal gå. I stedet for å være en sånn gammel desillusjonert gubbe som har blitt skuffet for ofte. Og sulten, for det er lett å glemme å spise når man er i studio.»

Bra! Det er bra svart, Rune. Tilbake til skiva (har vi egentlig prata om den?). «Diana», en nydelig låt med klart hitpotensiale. Når får vi høre den på radioen?

– Mange takk! Den blir sendt ut til radiokanalene denne uka, og neste. Etter det har jeg ikke kontroll på hva som skjer, om den blir spillelistet. Men tatt i betraktning mine enorme forventninger til dette vil jeg anta at vi snakker hyppig rotasjon på kanaler over hele landet allerede til uka.

– Alternativt kan man sende eposter og ringe til favorittstasjonene sine og mase. Og sende inn til Nattønsket og Ønskekonserten og slikt.

B-lista er et nederlag, skjønner jeg. Hvem er denne Diana, du synger om?

– Endelig! Diana er fotoapparatet mitt. Et svinebillig plastkamera fra Hong Kong som ble populært som basarpremie/leketøy i den vestlige verden på sekstitallet. Etterhvert ble det utkonkurrert av «bedre» billigkameraer, som Instamatic for eksempel, tror produksjonen opphørte på søttitallet.

– Det tar fantastiske bilder, helt ulikt andre kameraer. Og du kan ikke kontrollere det, du må bare sikte sånn noenlunde og håpe på det beste. Det er særdeles primitivt. Har det bestemt seg for å ta et drittbilde blir det et drittbilde. Men stort sett blir det magi. Og det er tingene som er «feil» med det som gir det sjel. Jeg elsker det!

Ahhhhh! På coveret! Når slippes selve albumet?

– Right on! Albumet kommer 30. november.

Spennende! Du slipper vel et album med dine venner i det som er igjen av Margarets omtrent nå snart og, gjør du ikke?

– Foreløpig er det en sjutommer. To låter på et lite stykke vinyl. Den kommer 2. november. Singelen heter «Strangers In A New Town». B-siden heter «Winter Waltz». Det blir etter planen et album på et tidspunkt. Men foreløpig har vi fått sansen for singler, så det blir nok flere slike først.

Hørte «Winter Waltz» på musikkbloggen. Vakker låt! Kan bli en julehymne, om det er noe som heter det.

– Takk! Ja, kanskje det? Det hadde vært gøy. Jeg liker sesongvarer; jordbær, epler, lam. Men den beste sesongen i Norge synes jeg er plommesesongen.

Til slutt, Rune Berg. Et bilde. Det finnes jo en del bilder av deg. Men det bildet som Robert Post tok av deg i sofaen med Instagram. Er det ok å bruke det – eller har du et annet som du heller vil bruke?

– Det var det Playboy ville ha òg.

Reklamer

En kommentar om “Ny plate på SkiPop Records – intervju med Rune Berg!

  1. Tilbaketråkk: SkiPop LIVE presenterer: Rune Berg! | SkiPop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s