SkiPop presenterer: Stig Ulv


«Jøss. Det går noen unge musikere rundt i dette landet som fortjener å bli hørt av flere enn de som ser på flatskjermer, Ulv er en av dem.» Tom Stalsberg, Dagbladet

AKTUELL FOR SKIPOP: Han har vært aktuell for oss lenge, nå kommer endelig Stig Ulv.

KLAR FOR SKIPOP: Stig Ulv.

Vi var i kontakt med Stig Ulv så tidlig som i februar 2014, men vi klarte aldri å finne rett dato for begge parter. Nå er han endelig på vei! 

Nytt år – ny torsdag – ny SkiPop – nye muligheter! Dette blir bra. Stig Ulv smeller ikke med dørene, men han er en formidabel gitarist og låtskriver. (Youtube-klipp i bunnen av artikkelen.)

I 2012 kom debuten «Strengetonar», med ti instrumentalspor. Gitar alene, eller backet opp av rolig bass og perkusjon/trommer. Ulv viste verden at han mente alvor. Plata er skikkelig god – anbefales på øret om du er ute på tur i skog eller fjell. En nydelig turkamerat. (Høydepunkter, om jeg MÅTTE trekke fram enkeltspor: «Einsam», «Strengetonar» og «Dobro».)

I 2013 kom oppfølgeren og Stig Ulv skuffet ingen. «Klimprar» fortsetter der «Strengetonar» slapp. Alltid melodien i fokus – alltid lekkert spilt – alltid lugnt og deilig – aldri overdrevet. (Høydepunkter, om jeg hadde en pistol mot tinningen og fikk beskjed om at jeg MÅTTE trekke fram enkeltspor: «Klimprar», «Perla» og «Steingard».)

Og så kom livealbumet «Strengeklimpring» i oktober i fjor, og jøss: Stig Ulv kan sine saker. Dette ligger an til å bli en «lukke øya og drømme seg bort-konsert». Vi har snakka litt gitaristen og låtskriveren som skal spille for oss torsdag 15. januar:

Hei Stig Ulv! Vi gleder oss til å høre deg på vår lille scene. Fortell oss litt om din musikalske bakgrunn: 

– Min bakgrunn er ifrå band. Eg fekk min første gitar når eg var 10. Har alltid laga instrumentalmusikk, men turte ikkje å kome ut av skapet før i 2012 med mi første plate «Strengetonar».

Hva har du med deg i gitarkofferten? 

– Eg kjem åleine med mine fire faste livegitarar: Gibson J45, Gibson Blues king, Martin D35 og Dobro (gibson) squareneck. Dette går via litt delay og klang – og vips har vi Stig Ulv-sounden.

Vi gleder oss! Hva får vi høre? 

– I Ski spelar eg melodiar frå begge studioalbuma mine i tillegg til litt ifrå liveplata, «Strengeklimpring».

Som våre observante lesere allerede har lagt merke til, siteres du direkte på kav nynorsk. Det er ikke helt tilfeldig, så klart. I ditt presseskriv står det at gitaren din «snakker nynorsk». Forklar? Handler det om hvor du henter inspirasjon – at man kan høre at inspirasjonen kommer fra «nynorsk landskap»? (Jada, veit at det ikke er noe…)

– Det med nynorsk handlar både om inspirasjon og tilknytning/identitet. Eg er nabo med Ivar Aasen-tunet og må vere litt hardcore nynorsk (Det blir lagt merke til når eg seier; gitarinstrumentalmusikk, på nynorsk )

– Men det er ikkje berre fjas i det. Eg er faktisk litt opptatt at å representere nynorsken. Mitt opphav.

Du har laget musikken til dokumentaren om Oddgeir Bruaset. DET føles ekstremt riktig. Det handler om ro og tempo, tror jeg. Full klaff i mitt hode. Er du rett og slett musikkens svar på «Der ingen skulle tru at nokon skulle bu»?

– Det med Oddgeir Bruaset er vel det eg tidlegare hadde som ein draum. Eg hadde ikkje tenkt at det var mulig å turnere så mykje som eg gjer med mitt konsept. Kun meg og gitarane. Så no vart det programmet ein rein bonus.

– Det kjekkaste eg gjer er å spele konsertar, utan tvil.

Hvor viktig er Ørsta og naturen der for deg og ditt musikalske uttrykk?

– Naturen er svært viktig for meg når det gjeld inspirasjon. Mange låtar har blitt til når eg enten går på fjellet eller fiskar. Musikken er også veldig visuell.

Jeg ville beskrevet deg og din musikk omtrent slik, tror jeg: Stillferdig, veldig melodiøst og «gitarflinkis» uten å være «gitarflinkis». Dvs. veldig lite «brifing»? Hvorfor brifer du ikke mer, Ulv?

– Det med brifing har eg alri heilt forstått. Mitt mål er at f.eks ein gitarsolo skal du kunne nynne, og hugse etterpå. Så eg er meir opptatt av den gode melodien. Fine harmoniar. Eg tøffa meg med elgitar før – no er det kun akustisk det går i.

– Forresten: Eg er gjerne med på at eg er musikkens svar på «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

  • HVOR? Rådhusteatret i Ski – foajéen (3-4,5 minutter fra togstasjonen i Ski. Ski – i underkant av 30 minutter fra Oslo S med tog)
  • NÅR? Torsdag 15. januar. Dørene åpner kl. 19.30 – Musikken starter presis kl. 20.30.
  • COVER & BAR-FAKTA: 100 små kroner i døra – pils (også god Ægir-øl»!), kaffi, vin, brus, nøtter, saltstenger, av og til potetgull etc. til varierte priser i baren.
  • SJEKK: Stig Ulvs hjemmeside OG Facebook-side

«Både fingerspill og glidende slide viser røtter til amerikansk folk og blues. Han havner garantert ikke på hit-toppen, men ligger høyt på den ikke eksisterende lista over utsøkt gjennomført musikk.» Østlendingen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s