SkiPop gir deg: Høydepunkter etter utgivelsen av Giske-plata!


ENDELIG:

ENDELIG: Alex Rinde, Rune Berg og Ronnie M.A.G. Larsen slapp debutplata 29. mai. Foto: Privat

Endelig er Giske-plata på markedet – vi leter etter omtaler og andre Giske-relaterte godbiter og serverer dem i uprioritert highlight-format.

FAKSIMILE: Anmeldelse fra Sunnmørsposten

FAKSIMILE: Anmeldelse fra Sunnmørsposten

Sunnmørsposten har gitt plata en skikkelig lytt, og finner fram femmeren. Anmelder Odd Inge Rand trekker fram flere godbiter fra plata og avslutter på følgende vis:

«Giske er ikke lenger bare en geografisk perle på Nordvestlandet, men også en musikalsk en.»

(Sunnmørsposten.)

Fædrelandsvennen liker det de hører og anmelder Rune Slyngstad triller terningkast 5:

Nydelig utført, deilig å lytte til […]

[…] Det hele er så veldandert, poetisk, fargerikt og så forførende at den som ikke har vært på øya Giske kan få lyst til å dra dit. Dette er tidløs pop som rett og slett er uimotståelig.

(Fædrelandsvennen)

Dagsavisens Geir Raakvaag er begeistra. Triller femmeren og kommer med mange fine beskrivelser:

Det er en slags naturlig alt-henger-sammen-med-alt-annet følelse over sangene, som noe de var nødt til å gjøre sammen før eller siden. «Carousel Magic Spell» er et oppkomme av vakker sang og musikk. En naturopplevelse. 

(Dagsavisen, men også trykket i Fremtiden, Moss Dagblad og Rogaland Avis)

FAKSIMILE: Fædrelandsvennen

FAKSIMILE: Fædrelandsvennen

Erik Valebrokk, som også var med Ronnie M.A.G. Larsen til Abbey Road (les det «fabelartige» reisbrevet til Ronnie her) for å klargjøre albumet til vinylutgivelse senere i år, kaster seg over albumet med sedvanlig musikalsk appetitt – les en åpenbar musikkkjenners bekjennelser her. 

[…] Og hvilket album det er blitt. Egentlig er det vanskelig å betrakte dette som en debut, og det er heller ikke helt som The Margarets, men det er ikke langt unna heller. I hovedsak er melodiene skrevet av Rune Berg som også er platens produsent, og vokalist Alex Rinde er tekstansvarlig.

Saken med Carousel Magic Spell er at det er en veldig stille plate. I Abbey Road trakk teknikeren Sean Magee frem nettopp hvor rent det låt, hvordan instrumentene fikk plass, hvordan melodiene fikk puste. Du hører hver gitarstreng, hvert fiolinstrøk klart og tydelig, trommer og perkusjon har masse luft rundt seg, og Alex Rindes stemme lyder sterkt, klart og inderlig, med god hjelp fra forskjellige gjestesangere. Hele veien er det også benyttet «ekte» instrumenter fremfor digitale snarveier.

(Erikvalebrokk.no)

PREMIERE PÅ VG.NO: Giske-video

PREMIERE PÅ VG.NO: Giske-videoen som Ronnie M.A.G. Larsen har laget hadde premiere på VG.no 30. mars. SE DEN HER.

Vårt Lands Olav Solvang går i dybden, og leverer en virkelig perle av en anmeldelse (finnes foreløpig ikke digitalt).

Noen ganger blir en plate mer en påminnelse om det gode livet enn om god musikk. […] Ei plate som ikke bare minner oss om hvor bra popmusikk kan lages, men også hvem vi som lytter egentlig er.

(Vårt Land)

FAKSIMILE Øy-Blikk: Oppslag om Giske og Alex Rinde

FAKSIMILE Øy-Blikk: Oppslag om Giske og Alex Rinde

Kristoffer Oftedal fra avisa Øy-Blikk (finnes ikke digitalt, dessverre) har laget et veldig fin dobbelside der vi får møte Alex på Giske. De snakker om musikk, høflighet, «engelsk-syken» til Alex (han røper at han aldri har sunget på sin egen dialekt…)  og prosessen med innspillingen. Hvordan han og Rune Berg møysommelig jobbet fram musikken. Journalisten fikk også lurt fram tre «utvalde låter» fra plata. Her kan du lese hele saken (pdf): Alex i Øy-Blikk

”Carousel Magic Spell”

Både Rune og eg føler at tittellåta representerer plata på ein veldig god måte. Låta hintar i ei slags ”folky” retning og er ei blanding av kvardagslig og eventyraktig. Og så uttrykker ho ein kjærleik til landsbygda.

”Stranger in a new town”

Dette er det einaste urbane innslaget på plata. Den handlar mellom anna om å flytte frå den vesle plassen ein kjem frå til ein litt større by. Ein av favorittane mine på plata, og eg syng duett med Therese Aune.

”My name is November”

Dette er ein av to vintersongar på plata. Eg var innmari fornøgd då vi hadde skrive denne, før ein akustisk konsert i Ålesund. Då følte vi at her var noko bra som vi kunne jobbe vidare med.

(Øyblikk)

Singelen «Always Looking For A Friendly Face» gikk rett til topps på fantasi VG-listen til Herreavdelingens Yan Friis. (Hør hele møtet mellom Rune Berg, Ronnie M.A.G. Larsen, Finn Bjelke og Yan Friis her.)

Friis: – Giske debuterer direkte på førsteplass!

Alle i studio: – WoooW!!!!!

Bjelke: – Dette kan dere bruke i markedsføringa! (Consider it done, red. anm.) 

Fantasi VG-listen ringer og spør: – Kommer det flere singler?

Ronnie: – Ehh, ja

(Herreavdelingen, NRK Radio)

Rune Letrud i Dust Of Daylight går ekstremt detaljert og deilig til verks i sin anmeldelse, eller skal vi si analyse av albumet. Det skal sies at Rune ikke er ekstremt objektiv i denne sammenhengen, men: Det betyr IKKE at det ikke er sant. Det han skriver. 

Jeg er i perioder tilbøyelig til å hevde at dette er den fineste platen som noen sinne er laget. Av og til er den det… kanskje alltid… men i hvertfall noen ganger. Alex har skrevet sine aller beste tekster, og Rune har laget akkurat den perfekte platen til å kle tekstene og melodiene.

(Dust Of Daylight)

Ikke en anmeldelse, akkurat, men et fint møte: NRK besøkte Alex i platebutikken & hjemme på Giske. Alex snakker om hvordan låtene blir til mellom han selv og Rune Berg. Les saken og se video her.

Det er litt som å kutte navlestrengen. Vi har tenkt på dette lenge, og plutselig var dagen her. 29. mai. (Alex)

(NRK Møre og Romsdal)

VG og Elise Guldbransen har en meget fin sak om Alex sin reise tilbake til musikken. Sjekk saken her.

For vokalist Alex Rinde i bandet Giske har veien til studio vært lang og smertefull. Nå håper han på å treffe en nerve hos publikum. […] Bandets fire første utgivelser nådde alle topp 10 på VG-lista. Gjennom suksessen hadde gjengen flere i år i dvale etter at vokalist Alex Rinde har slitt med alvorlig sykdom. I 2011 ble bandet oppløst. Etter at The Margarets gikk hvert til sitt har bandet Giske formet seg ut av den opprinnelige besettingen. Savnet etter musikken ble for stort.

(VG)

Sunnmørspostens Elisaabeth Solvang har også en sak om Alex (denne er også bak betalingsmur). En skikkelig fint skrevet sak om hvordan musikken tok kvelertak på fotball-interessen til Alex, om låtskrivingen med Rune, kjemien, sykdommen og livet på Giske.

Heilt til då i livet hadde Alex sin største draum, som dei fleste andre gutar på Giske på den tida, vore å bli fotballproff på Liverpool. Han var den beste på fotballbana, den beste i all sport, forresten. Ein aktiv gut med eit konkurranseinstinkt så sterkt at han aldri tapte. I noko.

– Det er rart med det, korleis ting blir. Så lenge vi lever er vi i konstant forandring. Eg er så ulik meg sjølv slik eg var den gong. No er eg ikkje best i noko lengre, eg eig ikkje eit snev av konkurranseinstinkt, seier Alex ettertenksamt, med ein liten latter.

(Sunnmørsposten)

Jon Vidar Bergan fra Musikknyheter.no trekker fram at plata ligner mer på Rune Bergs soloskive «Hølå», enn på tidligere Margarets-utgivelser:

Vi snakker om vemodig, lekkert arrangert popmusikk med naturinspirerte tekster som er innom alle de fire årstidene. Mellom flere av sangene hører vi lyden av fugleskrik og brenninger, hvilket henspiller på Giskeøya. […]

«En rekke flotte popsanger med gode tekster og nydelige arrangementer. La oss håpe på flere Giske-plater!»

Musikknyheter.

Alex Rinde

Vokalist Alex Rinde

Kjøp på iTunes. På CD hos Platekompaniet. Besøk GISKE på Facebook. (Platen gis ut på vinyl til høsten)

Reklamer

En kommentar om “SkiPop gir deg: Høydepunkter etter utgivelsen av Giske-plata!

  1. Tilbaketråkk: SkiPop gir deg: Høydepunkter etter utgivelsen av Giske-plata! DEN KOMPLETTE OVERSIKTEN | SkiPop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s