SkiPop presenterer: Håkon Kornstad


ÅPNER HØSTSESONGEN HOS SKIPOP:

ÅPNER HØSTSESONGEN HOS SKIPOP: Håkon Kornstad. 

Én mann – en loopmaskin – én battle: Saxofon møter Opera i Rådhusfoajeen torsdag 17. september. 

Han er en av ytterst få nordmenn som har vært listet i det amerikanske jazzbladet Downbeats «Critics Poll». Han har vært spydspiss for en hel generasjon unge jazzere med bandene Kornstad Trio og Wibutee. Han har gitt oss kritikerroste duosamarbeid med Sidsel Endresen, Håvard Wiik og Ingebrigt Håker Flaten, vært sentral i bandene til Anja Garbarek og Bugge Wesseltoft, og blitt nominert til Spellemann en rekke ganger. (Han er forøvrig også én av ganske få nordmenn som har gitt en «TED-talk» – sjekk bunnen av denne saken.)

Så, mens jazzkarrieren skyter fart, finner han ut at han heller vil synge opera…

«It could have been a virtuosic circus act, but in Kornstad’s hands was a musical tour de force.» The Guardian

Historien om saxofonisten som ville synge

I 2009 er Kornsatd i New York, og får høre Cavalleria Rusticana på the Met.

Klar for SkiPop

Multitalentet Håkon kornstad er klar for SkiPop

Et par uker senere står han hos en pensjonert sopran på Upper West Side og gjør sine første stemme- øvelser, og det viser seg snart at han har gått rundt og båret på en vakker tenorstemme.

Seks år senere har han en master fra Operahøgskolen, og allerede flere spennende roller langt ut i 2016, deriblant Lenskij i Eugen Onegin ved operafestivalen i Kristiansund, og samtidsopera på Ultima-festivalen. En fantastisk musikalsk reise.

Men hvor ble det av saxofonisten?

Saxofonen lever i beste velgående! På femtitallet konkurrerte jazzsaxofonistene seg imellom om å spille best, og kalte det Tenor Battle – i Håkon Kornstads eget ensemble får uttrykket en helt annen betydning, når han blander opera med sin egen unike saxofonlyd.

Det britiske tidsskriftet JazzWise skriver:

“Håkon Kornstad and his ‘Tenor Battle’ troupe have fashioned a triumphant Bartók-reversal, the successful contextualising of high-end tropes into the folk firmament.” JazzWise

Informasjonen du trenger:

  • HVOR? Rådhusteatret i Ski – foajéen (3-4,5 minutter fra togstasjonen i Ski. Ski – i underkant av 30 minutter fra Oslo S med tog)
  • NÅR? Torsdag 17. september. Dørene åpner kl. 19.30 – Musikken starter presis kl. 20.30.
  • COVER & BAR-FAKTA: 100 små kroner i døra – pils (også god Ægir-øl!), kaffi, vin, brus, nøtter, saltstenger, av og til potetgull etc. til varierte priser i baren.
  • SJEKK: Flere utrolige smakebiter fra Kornstad

Litt om albumet «Tenor Battle» som kom ut i oktober 2014: 

Håkon Kornstad – tenor, tenorsaxofon, fløyte, loopmaskin
Sigbjørn Apeland – harmonium
Lars Henrik Johansen – cembalo, cimbalon
Per Zanussi – kontrabass, sag
Øyvind Skarbø – perkusjon

Og soundet? Jussi Björling møter Jan Garbarek i en Fellini-film i Wien, 1920? I Tenor Battle blandes operaarier av Massenet, Gluck, Bizet og klassiske sanger med skandinavisk jazz, med den største selvfølgelighet.

Håkon Kornstad synger på italiensk, fransk og tysk, med en inderlig, lys skandinavisk tenor som kan minne om forgangne tider.

Og så spiller han saxofon, med sin helt særegne, varme tone. Trøorgelet til Sigbjørn Apeland høres ut som en blanding av strykere og blåsere, og trommeslager Øyvind Skarbø fargelegger med cymbaler. Like selvsagt finner cembalist Lars Henrik Johansen sin plass i en romantisk arie, og bassist Per Zanussi trakterer også sag, uten at det blir sirkus av den grunn.

Musikerne i Kornstads ensemble har sin bakgrunn både fra jazz, folkemusikk og klassisk, og har fått frihet til å improvisere og arrangere, enten det er instrumentalnumre eller klassiske arier – respektfullt og lekent på samme tid. Det er fire år siden de første gang møttes, og uttrykket har fått bli til over tid, blant annet gjennom å spille flere konserter rundt om i landet. Et vakkert og grensesprengende jazz-album er også debuten til en lovende klassisk sanger. Det heter Tenor Battle.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s