Ny plate fra gammel ringrev: Benny Borg – «Den største reisen»


Benny_Borg_farge3_lite_foto_Asbjørn_Ribe

AKTUELL MED NY PLATE: Benny Borg (Foto: Asbjørn Ribe) 

11. mars slipper Benny Borg sin første plate på 24 år. Og det er en ekstremt personlig 70-åring som nå gjør comeback på platemarkedet: «Den største reisen».

Her synger han blant annet om tapet av Liv, kvinnen som han forlovet seg med tre ganger, i tre ulike byer, og til slutt giftet seg med i august 1980. Prosessen med låtskrivingen ble en form for sorgarbeid etter konens uventede dødsfall i 2013.

– Det naturlige var å skrive om det som lå hjertet nærmest, og flere av sangene handler derfor om det store savnet etter Liv.

Aller sterkest kommer dette frem på «God morgen, min kjære», en hjerteskjærende låt formet som en samtale mellom Benny og Liv. Det var ikke mange tørre øyne i studio da denne ble spilt inn. (På første take!)

Mesteparten av platen er spilt inn live i studio, for å fange nerven og sprengkraften i råmaterialet. Fokuset er helt og holdent på Benny, og han skinner virkelig når han fremfører dette stoffet som ligger hans hjerte så nært.

Med seg på laget har han de gamle musikalske vennene Øystein Sunde, Sigmund Groven og Steinar Ofsdal, men også yngre krefter som Asbjørn Ribe, Johnny Hide og Lise Voldsdal legger igjen mye av seg selv på denne plata.

«Den største reisen» er produsert av Rune Berg og Åge Reite.

Utgiver er SkiPop Records, i samarbeid med Musikkoperatørene og Phonofile.
Kontakt SkiPop Records: Asbjørn på 90606034 / sorlandetsbasun@gmail.com
Kontakt Rune Berg: 40608408 / runelb@gmail.com
Kontakt Åge Reite: 41204645 / agereite@gmail.com

cropped-skipop.jpg

«Den største reisen» er full av stemningsfulle, innadvendte sanger, i bare en halvtime, sånn som mange av de klassiske albumene i denne sjangeren. Et karrierehøydepunkt for Benny Borg, i en alder av 70 år.

Terningkast 5 i Dagsavisen

Historien om Benny Borg

Benny_Borg_s_hv_stort_foto_asbjørn_ribe

Benny Borg (Foto: Asbjørn Ribe) 

Da den aller første vinneren av Norsktoppen skulle kåres i januar 1973 var det Benny Borg – en svenske! – som gikk av med seieren. Samme år ble han tildelt Spellemannprisen for beste mannlige artist. Selv i dag, 43 år senere, kan de fleste nordmenn synge med på omkvedet til vinnerlåten, «Balladen om Morgan Kane».

Men de færreste vet hvor dypt Benny Borg har preget norsk populærmusikk siden han flyttet hit i 1969. Artie Benny Borg ble født i Göteborg i 1945, oppkalt etter jazzlegendene Artie Shaw og Benny Goodman.

Benny droppet etterhvert Artie-navnet, og når sant skal sies ble han vel verken klarinettist av verdensklasse eller leder av et storband, som begge fornavnene hans bar løfter om, men man han ble så utrolig mye annet. Han ble sanger, gitarist, komponist, tekstforfatter, produsent, arrangør, studiomusiker, korist og revyskuespiller. For å nevne noe.

Hitmaskinen Benny Borg har skrevet over 400 låter, blant annet for Kirsti Sparboe, Bjøro Håland, Hanne Krogh og Anita Skorgan. Forsiktige anslag går ut på at han har medvirket på godt over en million solgte album.

Han har hatt fire forskjellige låter på hitlistene samtidig. Han har vært 20 uker på VG-lista, og det er med «Balladen om Morgan Kane» alene. Benny reiste rundt med flere pop- og danseband på 1960-tallet, blant annet det fremdeles turnerende Streaplers.Men da han i 1968 kom til Norge, var det med bandet Nilsmen, i forbindelse med Arne Bendiksens Svensktoppar-serie.

Gjennom dette prosjektet etablerte Benny også et samarbeid med Kirsti Sparboe, som førte til både flere kunstneriske og kommersielle suksesser og ekteskap. Hans to største hits under eget navn er «Balladen om Morgan Kane» (1972) og «Legenden om Metzgar» (1973), men flere av hans mest minneverdige komposisjoner er fremført av andre artister. «Den store dagen», for eksempel, er alene innspilt av over 70 artister.

«En spennende dag for Josefine» har forlengst skrevet seg inn i den norske sangskatten, og Inger Lise Rypdals versjon fra 1973 lå 22 uker på VG-lista, deriblant 8 uker på førsteplass. Bjøro Hålands signaturlåt «I Love Norwegian Country» (1982) er også skrevet av Benny. I 1974 innledet han et ekstremt suksessfullt samarbeid med Dizzie Tunes. og Grete Kausland Det var her Bennykom opp med sin klassiske imitasjon av Elvis Presley, en imitasjon han siden har gjort mer enn 3500 ganger.

På midten av 1990-tallet forlot han Dizzie Tunes, og vendte fokuset mot Herman Wildenvey, Cornelis Wreesviijk og Elvis Presley. De tre utrolig godt besøkte soloforestillingene han laget om disse heltene sine har blitt vist for godt over 100.000 publikummere til nå.

 

Reklamer

En kommentar om “Ny plate fra gammel ringrev: Benny Borg – «Den største reisen»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s